Nie ma uniwersalnego sposobu na sukces ulotki reklamowej dla obiektów gastronomicznych, dla każdego z rodzaju działalności musimy znaleźć odpowiednie rozwiązanie.
W zależności od rodzaju działalności gastronomicznej będziesz potrzebować innego rozwiązania. Zanim zabierzesz się za zamawianie lub projektowanie ulotek postaraj się odpowiedzieć na kilka prostych pytań, które pomogą wybrać format oraz gramaturę papieru dla Twojej ulotki.
Zacznijmy od rodzaju obiektu gastronomicznego i od tego jak chcemy dystrybuować nasze ulotki. Poniżej przykładowe działalności oraz sugerowane formaty i gramatury papieru:
Pizza na telefon
Zakładamy, iż ulotki będą dystrybuowane w dużych nakładach, głównie bezpośrednio do skrzynek pocztowych lub klatek schodowych. W zależności od ilości treści na ulotce wybieramy odpowiedni format, w przykładzie poniżej jest dużo pozycji menu dlatego optymalnym formatem jest A4 składany do DL, jeżeli chcesz przekazać mniej informacji wystarczy format DL.
- format: ulotka A4 składana do DL lub DL
- gramatura 130 – 170 gram
Przykład:
Ulotka dla kawiarni
W przypadku ulotki, której celem jest przyciągnięcie klienta do lokalu zastosować możemy więcej formatów ulotek. Forma dystrybucji ulotki: rozdawnictwo wśród przechodniów lub klientów. W przypadku nowo otwartych obiektów warto zamieścić na ulotce mapkę lub wskazówki dotyczące położenia.
- format: ulotka A6; A5; DL
- gramatura 170 – 300 gram
Przykład:
Ulotka dla restauracji
W przypadku ulotek dla restauracji należy postawić głównie na gramaturę papieru aby podkreślić charakter obiektu. Format ulotki właściwie można zastosować dowolny w zależności od ilości informacji, które mają być zawarte na ulotce.
- format: ulotka Ulotki składane; A6, A5 lub DL
- gramatura 170 – 350 gram
Teraz już wiesz jaki wybrać format ulotki oraz jej gramaturę. Obserwuj nas w +Google lub zamów ulotki.